Så går turen til Leuven, som kaldes Belgiens ølhovedstad. Forklaringen er nok at bryggeriet, der laver pilsneren Stella Artois ligger lidt uden for byen. Og selv i Belgien med alle de dejlige forskellige øltyper, drikker ca.80 % af befolkningen pilsner.
Leuven er en udpræget universitetsby, hvilket bylivet i høj grad bærer præg af. I byens midte – på Oude Markt, har de unge indtaget området med dets mange barer. Barerne og spisestederne ligger på stribe på Oude Markt og det meste af pladsen er klistret til med borde og stole, så der er plads til så mange som muligt.
Ankommer man en lørdag aften en dejlig forårsaften, som vi gjorde, vrimler det med liv og letpåklædte, glade unge mennesker, summen af snak, masser af øl og ikke mindst høj musik. Men universitetets administrationsbygning m.m. ligger også på Oude Markt, så der er ikke langt at gå for de studerende, når de lige skal feste lidt. Derudover har universitetet ikke mindre end 45 store bygninger i byen til uddannelse. Så det er forståeligt at byen vrimler med unge.
På Grote Markt nr.35 er der en ølbar, Cafe Belge, som har 100 forskellige og spændende øl, men til tider anstrengende musik, hvis man er over 30 år. Men stedet er et besøg værd, især hvis man kan sidde udenfor.
Ved siden af Oude markt ligger Grote Markt, som både huser rådhuset, som er en utrolig smuk bygning fra en tid, hvor man virkelig gav sig tid til at kæle om byggeriet, en stor kirke med klokkespil i tide og utide og de obligatoriske restauranter og barer. Leuven blev stærkt beskadiget både ved 1.og 2.verdenskrig, men rådhusbygningen har fået lov at overleve og heldigvis for det.
Her er 2 barer, som burde være interessante. Den ene hedder The Kapital, som har et kæmpe udvalg af øl – i hvert fald når man ser deres ølkort. Men vi oplevede, at de ikke havde de første 3 øl, som vi ville bestille fra en forøvrigt småsur tjener……og så er man jo ikke så imponeret. Ved siden af ligger In den Engel, som skulle være en af de ældste ølbarer i Leuven, men også her oplever vi sur betjening, lille øludvalg og manglende viden om øl. Men beliggenheden er god.
Nå, men heldigvis er der andre steder og et af dem er Domus, som er et 3 etagers spise-og ølsted i et rigtig gammelt, restaureret hjørnehus. Et hyggeligt sted, som bestemt er et besøg værd. De har deres eget bryggeri omme bagved. Det fandt vi desværre først ud af lige inden vi skulle hjem, så det blev ikke dyrket i denne omgang.
Universitetet har også deres eget bryg, Luvanium, som laves i 2 slags blond øl. Historien er at universitetet måtte brygge deres eget øl for at holde de studerende indenfor murene.
I det hele taget er øludvalget i byen over i de blonde og triplerne. Der er ikke så mange af de mørke, kraftige og alkoholtunge øl.
Copyright © Den Belgiske Ølbutik 2024