Den Belgiske Ølbutik

Turen til Gent 2016

Så er vi afsted igen.

Denne gang til den belgiske by Gent, som ligger noget i skyggen af den historiske og charmerende by Brugge, men som er fuldt på højde med den.

Hvor mange byen har sin helt egen ridderborg fra år 1180 d.v.s.middelaldren og ikke nok med det - der er andre bygninger lige så gamle og smukke som den. For lige at nævne nogle er der t`Galgenhuis, som idag er en lille cafe( ikke med stort øludvalg) og Groot Vleeshuis (slagtehus), som i dag er restaurant, udstilling m.m., men der er mange, mange flere.

Men Gent var også den 2.største by i Europa næst efter Paris tilbage i middelalderen. Byen ernærede sig især ved uld-produktion og havde/har en rigtig god beliggenhed , idet floden Schelde løber syd om byen og floden Leye løber rundt om og igennem byen. Hvilket idag giver sig udslag i mange fine restaurater, barer m.m. ved vandet.

Borgen Ravensteen, som ligger lige midt i byen  og er fuldt tilgængelig for publikum, der kan nyde udsigten og ridderudstillingen inde i borgen. Bestemt et besøg værd.

Vi troede jo at vi var rigtig heldige, da vi hjemmefra fik et værelse på Hotel Gravensteen, som ligger lige overfor. Et flot 3 stjernet hotel med et forhus og et baghus......i baghuset er det småt med udsigt,mørke værelser med minimale vinduer. Gæt hvor vi boede ? Nå, men vi var alligevel ude af værelset det meste af tiden og vejret var helt i top alle dagene med sol og ca.23 graders varme.

Vi bliver lige nødt til at dvæle lidt mere ved historien for på et af byens mange torve ligger Tårnet Belfort fra år 1314, som er 91 m.højt. Også et besøg værd ikke mindst p.g.a.den fantastiske udsigt. På toppen af tårnet sidder den gyldne drage som beskytter byens befolkning. Denne drage kender mange, der kan lide god belgisk øl, for den er også på den hvide flaske på øllen "Gulden Draak", som kommer fra bryggeri Van Steenberge, der ligger ca. 15 km fra byen.

Derudover har tårnet også en klokke benævnt "Klokke Roland" og den første klokke blev udskiftet i år 1659 og omsmeltet til 40 mindre klokker, hvoraf den største af dem kom op i tårnet. Denne klokke revnede i 1914  - faktisk i forbindelse med den årlige byfest i juli - og kom ned og hænge ved siden af tårnet som udstilling.

Og hvorfor fortæller jeg alt det... jo, fordi på ølbaren "Het Waterhuis aan der Bierkant" kan man få en øl, der hedder Klokke Roland - faktisk er det det eneste sted i verden, hvor den øl kan fåes. Det er en velsmagende sød øl, hvor man for sent opdager, at den er på 11%.Derudover er "Waterhuis" et superhyggeligt sted med god stemning og musik, hvor man nemt kan tilbringe mange timer. En ting man lige skal huske om den ølbar er, at der er åbent hele året, men...i ugen efter den årlige festival i juli er der altid lukket. Det ved man i byen, så hvorfor skrive det på den ellers velfungerende hjemmeside ?

Nu må vi jo nok indrømme at turen til Gent også var lidt af en øl-cruise.Så det næste gode sted, som vi gerne vil anbefale er "Trollekelder", som er et meget velassorteret sted bl.a. med de nyeste trappistøl fra USA og Italien og de er altid på forkant med de nyeste øl fra bryggeriet Troubadour. Også god atmosfære og rigtig god betjening.

Hvis man går 100 m. til det næste torv støder man på ølbaren " Dulle Griet" som også er velassorteret m.h.t.øl,men desværre er der en ringe og til tider helt fraværende betjening. Men kan man få fat i en tjener til at betjene sig, er det et fint sted at opleve.

En dag fik vi masser af motion ved at prøve at opsøge cafe "de Hopduvel", som skulle ligge i den sydlige udkant af byen. Desværre skulle det vise sig at cafeen ikke eksisterer længere, men at der er en velassorteret ølbutik af samme navn lidt længere ude. Den havde desværre sommerferielukket.

Det bringer os lige ind på emnet lukketider i Gent. Gent har i midten af juli haft en kæmpe byfest - deres årlige Festival med musik,teater,comedy m.m. og HELE BYEN FESTER. Så kommer man i ugen efter (lad være med det) er under halvdelen af byens barer og restauranter åbne og den åbne halvdel er så fortravlede af at betjene alle de turister m.m som trods alt er her. Vi kom mandag, hvor festen var slut dagen før og fra mandag til onsdag var byen slet ikke sig selv. Torsdag begyndte det hele at blive meget bedre med musik og leben i gaderne. Ingen tvivl om at belgierne er både kunsneriske og festglade mennesker.

Der er heldigvis mange restaranter og barer, så man skal anstrenge sig, hvis man vil sulte og tørste.

Et sted, der absolut må anbefales, er St. Jorishof. En skøn restaurant med en stemning, så man føler at man er havnet i en tidslomme i starten af 1900-tallet. Tjenerne har hvide tjener-jakker på, musikken er fra dengang og interiøret ligeså...og der er meget af det,  Derudover kan man få god traditionnel belgisk mad,STORE grillede oksebøffer, hvis man er til det og sidst men ikke mindst et rigtig fint udvalg af øl.

Et andet godt sted er restauranten "Bridge", som også laver traditionnel belgisk mad, god musik, god atmosfære, rimeligt øludvalg og.... altid mulighed for at købe Westvleteren. De har nemlig deres forbindelser.

Og sidst men ikke mindst skal vi lige have "Monkeys" med. Det er en restaurant, der har specialiseret sig i burgere lavet af rigtig gode råvarer, 70 forskellige gode øl, en rå,men hyggelig indretning og skøn rock og blues musik, der sammen med interiøret giver den helt rigtige stemning.

I Gent er der et bryggeri, som hedder Gruut. Det specielle ved deres øl er, at de anvender krydderier i stedet for humle til deres bryg. De har en blond, en bruine og Inferno,som er lys, men kraftig i smagen og på 9%.Lige p.t. leder man på bryggeriet efter en ny adresse.

Så vi måtte til et andet bryggeri.

Det blev bryggeriet Hyugens, som brygger bl.a. Delirium Tremens(den med den lyserøde elefant) og ligger ca.5 km fra Gent i byen Melle. Vi havde ikke aftalt noget, så der var ingen forventninger om at komme indenfor. Men sikke en gæstfrihed. De er vant til mange gæster og vi kunne deltage i en rundvisning med en stor gruppe. Ellers skal man helst bestille i forvejen. Efter rundvisningen, som var meget informativ, gik vi i deres bar og kunne få alle de smagsprøver, vi ville. Vi var i bil, så det begrænsede sig selv.

 

 

 

Copyright © Den Belgiske Ølbutik 2024